Emily`s sanser

ImageI morges hadde vi møte i barnehagen med hab.tjenesten, hvor vi hadde fokus på Emily`s sanser <3  Herunder også ernæring og kommunikasjon.  Mange tips og råd, og når vi utveksler erfaringer fra både oss her hjemme og barnehagen så kommer vi frem til nye felles mål🙂 Vi snakket om mye, men noe av dagens konklusjoner var følgende:

1. Ikke introdusere for mange smaker på en gang. Mere struktur. Introdusere en ny type mat-samme type mat-f.eks. en gang daglig flere dager etter hverandre.

2. Ikke bare tilby søt mat. Mye av Emily`s ernæringsmat er veldig søtt. Tilby henne også noe salt, kanskje tom. noe surt. Prøve oss litt frem.

3. Tilby henne ostepop (!), salte «French-fries» (potetgulltypen)🙂 Begge disse er porøse og smelter fort i munnen. Også mariekjeks.

4. Øve med kopp igjen, vi har en vi har hatt tidligere, en helt enkel «vid» kopp. Dette er en lang vei å gå, men det skader jo ikke å prøve-litt hver dag. Nå elsker jo Emily flaska si, men det var jo en tid hvor hun ikke klarte å suge fra den heller…Vi øvde og øvde og til slutt så sugde hun som bare det.

5. Emily blir henvist til «munnmotorisk team» på hab.tjenesten. Det hørtes veldig spennende ut! Det er et team med lege, fysio og tannlege. Da vil de se på hvordan Emily tygger f.eks. brød. Hva slags konsistenser hun kan takle. Tygger hun med sidene i munnen, eller bare legger det seg oppi ganen? (det blir ofte liggende litt igjen der) Kanskje ikke brød er det store. Men hun spiste faktisk EN SKIVE brød om dagen i barnehagen! Det tok riktignok 45 min. men det har de jo mulighet til der🙂 Litt vanskeligere hjemme i en familiesituasjon hvor man gjerne er flere steder samtidig…

Vi snakket litt om det da, gjør vi dette for Emily`s skyld? For at hun skal få smake forskjellige smaker og konsistenser? Jeg sa som ærlig var, at mange ganger føler jeg at vi gjør det mye for vår skyld. Fordi jeg vil jo så gjerne at hun skal spise «vanlig mat». Normal mat. Som andre barn. Ikke bare for å være litt som andre barn i matveien, men for at hun skal få kjenne forskjellige smaker. Det gjør vi jo for hennes skyld. Men aller helst så vil hun jo bare ha sjokoladedrikken sin…eller vanilje🙂 Hun elsker flasken sin! Hun skriker etter den og hendene sier tydelig fra når hun er super-sulten. Og hun sier tydelig fra når hun er mett, da skyver hun flasken tydelig fra seg! Dette err en ferdighet hun har hatt en god stund, og som jeg er så glad for at hun har!

Tilbake til det med hvem vi gjør det for…Vi vil jo at Emily skal få bruke alle sine sanser. Både lukte, smake, føle…Alle hennes sanser. Og dette med tygging og evnen til å spise, har også mye med kommunikasjon. Altså hva slags lyder hun klarer å få frem. Husker da hun begynte å «bable» – da hadde hun nylig begynt å kunne klare å tygge litt brød. Så det er ikke bare for «moro skyld» – for smakens skyld eller for vår skyld. Det er også noe viktig underliggende der, jo mere munnmotorikk hun har og får, jo bedre mulighet vil hun få for å uttrykke seg verbalt. Med forskjellige lyder. Dette er igrunn ganske spennende! Og jeg ser frem til hva dette «munnmotorisk team» kan tilføye Emily og oss.

Emily har hatt en super-fin dag i barnehagen i dag, ikke så gøy å bli flettet håret på riktignok, men man må jo lide for skjønnhetene. Det må alle jenter – også Emily❤ Er hun ikke søt med fletter?!! Det var så herlig å komme å hente henne i barnehagen, hun lå på sanseteppet på gresset med bare føtter, koste seg i sommervarmen🙂 HERLIG🙂 Og det var herlig at det kom litt sand ut av buksa under kveldstellet. Så godt for henne å kjenne på sand og gress. Det er sommer, og Emily elsker sommeren! Vi har sett hvite søte sommerfugler i hagen som virvler rundt, og hun har kost seg i hengekøya på veranda`n🙂 Ser frem til en herlig sommer med Lillegull og hele storfamilien, og snart er det HELG🙂

En god kveld og natt til alle Emily`s følgere❤

One thought on “Emily`s sanser

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s